Restaurarea unei case BNR - Agenția Dolj

Restaurarea unei case BNR - Agenția Dolj

ProiectantCarpati Proiect
ConstructorS.C.RECON S.A. – Craiova
BeneficiarBanca Națională a României - Agenția Dolj
Autorii proiectuluiarh. Adrian Spirescu, arh. Lucia Mâț, arh. Marina Raicopol, arh. Ruxandra Iordan, arh. Cosmin Popa, arh. Cristian Prisecaru, arh. Raluca Cojocaru
FotografiiAndrei Mărgulescu

Caracteristicile clădirii

Clădirea a fost construită în 3 etape:

  • Etapa I - 1887 - construcție inițială în formă de I cu 2 niveluri (S, P, pod);
  • Etapa II - 1930-1931 - finalizarea construcției pe partea de est, în zona centrală, fără subsol;
  • Etapa III-1956-1957 - corp atașat la vest (S, P, etaj);
  • În 1993, a fost construit un corp adiacent cuplat la exterior, pe partea N-V, pentru centrala termică (P).

Stadii ale constructiei

De-a lungul timpului, clădirea a suferit o serie de intervenții ca urmare a apariției unor noi nevoi funcționale. Cutremurele din 1977 și 1986 au jucat, de asemenea, un rol în degradarea clădirii. În 1994 și 1995, pe baza unei expertize tehnice specializate, s-au efectuat lucrări stricte de consolidare (în centrul clădirii a fost introdus un pod în locul celui existent, iar pe aripile laterale a fost făcut beton peste existența unei plăci). Între anii 1998 și 2006 au fost efectuate lucrări de igienă și reparații pentru consolidarea podurilor, reparații interne și externe pentru a menține clădirea în condiții bune de lucru.

Agenția de construcții Dolj din B.N.R. este compusă din trei corpuri construite în diferite etape (1887 - 1990, 1930 - 1934, 1956 - 1957), care sunt interconectate (fără rost antiseismic) și au un regim de înălțime diferit: Corpul I (etapa I) - are subsol și parter; Corp II (Etapa II) - doar parter; Corpul III (etapa III) - are subsol, parter și podea.

Toate lucrările privind straturile noi s-au bazat pe soluțiile stabilite de expertiza tehnică și studiul geotehnic.

Decorațiile interioare

Având în vedere perioada în care a fost construită clădirea (la sfârșitul secolului al XIX-lea) și importanța acesteia ca sediu al Agenției Dolj de la B.N.R, s-a considerat necesar ca toate operațiunile reprezentative să primească o decorare clasică a vremii. Cea mai bine conservată piesă este etajul principal de intrare, pe baza căruia se propune modelul de decorare. Acolo unde a fost posibil, obiecte valoroase (podele de mozaic, tâmplărie, balustrade metalice) au fost păstrate si renovate. Orice decorare a fost executată în funcție de planurile și imaginile prezentate după un raport post-consolidare.

Tâmplăria din lemn a fost complet înlocuită de o tâmplărie nouă, care a păstrat modelul existent. Spațiile reprezentative (birourile principale) sunt echipate cu panouri de ușă umplute cu stejar, cadre și foi, călcâi și căptușeală pe întreaga lățime a peretelui; părțile metalice sunt din alamă.

Ușile istorice (ușă realizată de casa HAFFNER, Paris, în 1891 - ușă produsă de Casa Radcliff & Horner, Londra în 1893) au fost renovate.

Mobilierul a fost propus în acord cu funcțiunea spațiilor și a respectat stilul clădirii.

Finisajele de fațadă existente (parțial degradate) au fost curățate și finisate cu cele mai fine materiale, inclusiv profile restaurate și stucuri deteriorate.

Fața (exterioară) a tâmplăriei este din sticlă simplă, curată sau lustruită, iar a doua față (interioară) este prevăzută cu geam termoizolant transparent cu feronerie din alamă.

Tâmplăria exterioară este echipată cu grile de metal parțial renovate, care sunt conforme cu modelele existente.

Pentru copertina existentă de acces s-a considerat o recondiționare / restaurare a compenentelor metalice și restaurarea sticlei în spiritul configurației actuale.

În ceea ce privește imaginea fatadei, din punct de vedere estetic, nu a fost necesar să repetăm trama de la ferestrele parterului de la primul etaj, ci doar să le armonizăm pentru nivelul parterului.

După cercetarea detaliată a fațadelor și descoperirea degradărilor actuale, soluția de restaurare a bazei și a șinelor scărilor / cadrelor a fost adoptată de placarea cu granit.

Acoperirea existentă a fost restaurată prin montarea panourilor solare. Accentul s-a pus pe protejarea fațadei, instalandu-se dispozitive de dezgheț pentru jgheaburi și cavități.

Materialul luat în considerare pentru recuperarea stratului de acoperire este placa de zinc montată în sistemul de schelă.

Designul exterior

Gardul existent a fost restaurat și consolidat. Expertiza gardului efectuată după studiul geotehnic a arătat soluția de recondiționare și consolidare a gardurilor.

Pe partea sudică, gardul a fost consolidat prin depozitarea finisajului existent pe baza soluției din expertiză, iar partea metalică a fost recondiționată.

În partea de est, spre Calea Unirii s-a intervenit la bază cu lucrări de consolidare după examinare. S-a păstrat finisajul aparent din cărămidă care a fost curățat și recondiționat, s-a restaurat partea metalică, inclusiv poarta. Ca rezultat al lucrărilor de consolidare în zona adiacentă gardului, a fost prevăzut un zid de beton pentru preluarea apelor meteorice și transportul acestora într-o casă de împrejmuire. De asemenea, va exista un sistem de drenare.

Decorația din partea de sus a soclului gardului a fost recondiționată cu mozaic.

Zonele pietonale au fost pavate cu piatră cubică (granit) cu tratament antiderapant, cu borduri de granit, cu detalii specifice.

Finisarea scărilor și a soculului clădirii au fost restaurate cu plăci de granit. O fântână decorativă va fi plasată în zona principală de intrare.

Întreaga clădire va fi amenajată cu peluze verzi, plantații decorative, arbori, arbuști, flori.

În partea de est sunt amenajari peisagistice care pun in evidenta accesul principal. În partea de nord, locurile de parcare sunt amplasate astfel încât să păstreze copacii de chiparos prezenți care sunt considerați un element valoros al plantațiilor existente.

Pentru podele în zona de intrare a fost adoptată o soluție care să asigure restaurarea pardoselilor existente, realizate din plăci ceramice albe și din plăci ceramice colorate, respectând designul geometric și paleta actuală de culori.

Pentru etajul sălii de conferințe, soluția va fi:

  • Scara de acces Nord-Vest a fost reconstruită cu pardoseli din piatră naturală / granit (tratamente anti-alunecare și rezistență la uzură dintr-o gamă de culori de probă aprobate), iar parapetul complet va fi finisat cu tencuială interioară decorativă și o mână de lemn curent. Scara se va extinde până la subsol la cota 5.275, pentru a permite accesul la cazan;
  • Scara principală de acces exterior la parter și partea de sud a fost restaurată;
  • În zona centralei termice existente, care a fost dezmembrată, a fost amplasată o nouă centrală termică, care include și spațiul pentru pompele de căldură și hidrofoanele; hornul existent a fost mutat și are o curte adiacentă acestuia, iar plafonul este sub nivelul solului;
  • La parter s-au realizat compartimente din gips-carton, în zona multifuncțională, în spațiile pentru activități bancare și grupuri sanitare. În spațiile pentru activitățile bancare au fost prevăzute compartimente care includ mobilier pentru depozitare;
  • La etajul 1, spațiile de birouri au fost împărțite cu pereți simpli, inclusiv elementele de depozitare a mobilierului;
  • Zona zonelor sanitare și de birouri a fost reamenajată cu gips-carton rezistent la apă;
  • În toate spațiile se menține înălțimea inițială; unde rutele de instalare impuse, existau plafoane false, în spațiile reprezentative, plafoane decorative;
  • Podeaua a fost igienizată;
  • Finisajele fațadelor și tabla de zinc au fost restaurate
  • La intrarea în incintă a fost făcută o nouă construcție pentru serviciul de pază din zidărie din cărămidă cu cărămizi din beton armat;

Aspecte legate de statutul monument istoric al clădirii

Clădirea Agenției Dolj de la B.NR, de pe str. Calea Unirii. 6, Craiova, județul Dolj este un monument istoric de categoria "B" cu următoarele etape: Partea centrală cu cele două anexe laterale a fost construită în 1888, iar partea din holul de intrare și windfangul este adăugată în 1926, iar în 1955 a fost adăugat un corp D + P + 1E cu o structură în cadre. Intervențiile asupra monumentului au avut ca scop consolidarea în conformitate cu regulile seismice în vigoare și importanța funcției în clădire, restaurarea în cazul planurilor de construcție construite în 1888 și 1926 și modernizarea și reabilitarea prin integrarea intervențiilor în cazul corpului din 1955. La interior, beneficiarul a dorit o restaurare a decorațiunilor care au dispărut în timp în spiritul și stilul anilor 1900 când clădirea a fost construită pentru prima dată. Cercetările făcute în arhivele B.N.R. arată prezența în sălile de la parter, unde au avut inițial loc activități cu publicul, a unui luminator susținut pe structura de fontă incastrată în beton. Pentru o referire la aceste elemente lipsă, a fost restaurat un plafon luminos în spiritul luminatoarelor prezente în epoca din zona centrală a noii săli de conferințe de la parter. Alte lucrări de restaurare s-au facut la tapițeria mobilei din lemn până la h = 120 cm și "oglinzilor" propuse din tapet textil (mătase) și profile din lemn. Pe tavan au fost montate casete de lemn în sala de conferințe, iar în celelalte zone plafoanele cu stuc și candelabre.