Centru comercial central Cluj

Amplasamentul cladirii se afla pe B-dul Regele Ferdinand la intersectia cu str. Tipografiei, iar a treia latura se afla pe str. Cotita. Constructia existenta s-a realizat in anul 1975 - 1977.

Preocuparea pentru designul exterior s-a extins si in interior. Am apelat la un proiect in care volume simple definesc noua imagine a buildingului, iar paleta restransa de finisaje (panouri HPL, tabla de cupru perforata si sticla) cauta sa evidentieze racordarea gradata la regimul de inaltime existent.

Tipologia acestui tip de spatii comerciale pe care I. Herzog o definea sugestiv "... acolo unde te afli intotdeauna intr-un spatiu acoperit, sus la un etaj superior, fara a atinge cu adevarat pamantul, fara a vedea cerul, fara autencitate" am cautat sa o amelioram folosind terasele corpurilor cu functiunea de comert pentru terase ale spatiilor de alimentatie publica (ceainarii, cafenele, restaurante, etc.).

Astfel spatiul nou creat pulsatoriu isi imbogateste treptat atat functiunile de relaxare sau petrecere a timpului liber, cat si cel al spatiilor comerciale.

Cladirea existenta a fost "acoperita" cu un material de tip "draperie urbana", de fapt cu o tabla perforata din cupru, material care "lucreaza", isi schimba aspectul odata cu celelalte materiale ale zonei (tigla, tencuieli colorate etc.) Credem ca rezolvarea de acest tip pentru cladirea astfel rezultata, devine o reinterpretare a vechii arhitecturi cu care se afla in dialog.

Am fost mult preocupati de epiderma, de porozitatea epidermei, de faptul ca am adus cladirea existenta din exterior in interior. Am schimbat niste raporturi interior-exterior, am cautat sa valorificam acest traseu, sa cream o anumita dinamica.

Pe de alta parte se vede casa veche, nu e o schimbare de identitate totala, nici o cosmetizare a ei. De asemenea, n-am vrut sa fie un volum masiv, pentru ca arhitectura din zona este formata din volume adaugate "casa langa casa", cu sarpanta, cu luminator.

Suprafata desfasurata totala S= 5200mp
Nr.niveluri - S+P+4