Universitate

Cercetare

Proiect de cercetare exploratorie / parteneriat între UAUIM şi CNCSIS:
Studiul regenerării urbane şi impactul asupra mediului şi societăţii privind reconversia clădirilor în România

Atelier

Colectivul de atelier: prof.dr.arh. Adrian Spirescu, lect.dr.arh. Andrei Eugen Lakatos, asist.dr.arh. Cristina German

Activitatea de coordonare in cadrul atelierului de proiectare pentru studentii arhitecti dar si in interiorul catedrelor anilor II si III urmareste anumite exigente conceptuale. Ele se materializeaza prin intelegerea arhitecturii drept una dintre formele complexe de ARTA. Insusirea de catre studenti a elementelor de limbaj arhitectural: element, volum, spatiu interior, spatiu exterior, forma, functiune precum si punerea in evidenta a unui echilibru ponderat intre metodele de generare a imaginilor de arhitectura de la forme ideale pure (cu conotatii de abordare estetica) la forme strict utilitare au ca scop stimularea creativitatii.

Obiectivele urmarite cu precadere la atelier sunt : insusirea progresiva a gramaticii de exprimare in cadrul discursului architectural, formarea gandirii proiective, insusirea unor reguli de compozitie: de combinare a formelor (alaturare, articulare, segmentare, deformare etc.), relatia spatiu interior – spatiu exterior relatia spatii majore – spatii minore. Foarte importanta este valoarea luminii, valoarea culorii si texturii, definirea volumului elementelor constitutive ale unei constructii de arhitectura, punerea in evidenta a relatiei intre volume, ritm, scara si luminozitate. Deasemeni rolul structurii de rezistenta in definirea configuratiei spatiale din domeniul locuirii precum si legatura indisolubila intre expresie si stil completate cu analiza de sit ajuta la dezvoltarea posibilitatilor de explicare teoretica de catre studenti in cadrul solutiilor arhitecturale propuse.

Proiecte de atelier

Dimitrie GRIGORESCU: Casa de creaţie - Mogoşoaia
An univ. 2008-2009
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1

Urmarind studiul analitic al aspectelor arhitecturale legate de notiunile de: sit, functiune, spatiu, structura si mai ales integrarea acestor elemente intr-o constructie coerenta, reala, se propune realizarea unei case de creatie pentru artisti plastici in incinta Palatului Mogosoaia. Tema are in vedere realizarea unui punct de interes ce se inscrie in caracterul mai larg de cultura si loisir caracteristic unui amplasament cu valoare istorica.

Elena MARCU: Spaţiu multifuncţional şi Lapidarium - Mogoşoaia
An univ. 2008-2009
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1

Ovidiu TELECHE: Club softart
An univ. 2006-2007
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1

Realizarea unui club softart urmareste să pună în legatură pe cei care împartăşesc anumite interese comune şi care doresc să-şi îmbogăţească experienţa în domeniul producţiei artistice digitale. Obiectivele generale ale clubului constau în: dezvoltarea şi difuzarea identităţii vizuale, atragerea opiniei publice, promovarea artei digitale şi a softurilor pentru grafică, etc.