Centru logistic Farmexim / Farmexim Headquarters

com. Balotești, jud. Ilfov, 2014

Acest centru de logistică se desfășoară pe o suprafață de 24 000 mp, într-o incintă nou creată în intravilanul comunei Balotești, satul Corbeanca. Drumul care conduce spre amplasament pornește din șoseaua națională DN1. Accesul principal în incintă este marcat de clădirea de birouri care este amplasată cu latura lungă paralelă cu drumul.

Prin specificul firmei, funcțiunile ce urmează a fi întrunite (activități de birou, aprovizionare, recepție, depozitare și distribuție de mărfuri) necesită spații de naturi și dimensiuni diverse, care au trasat coordonatele majore de compoziție ale ansamblului. Elementele importante ale proiectului se concentrează asupra legăturilor funcționale dintre corpurile de clădire și zonele din incintă. S-a realizat o segregare funcțională printr-o clădire cu parter și patru etaje, destinată birourilor și anexelor, și o clădire cu un singur nivel, de mare gabarit, pentru zona de depozitare și expediere.

Cele două corpuri de clădire sunt compacte și de aceea senzația de masivitate excesivă trebuia evitată. Astfel necesitatea de a reduce impactul edificiului a fost unul dintre motivele pentru care clădirea de birouri a fost gândită într-o succesiune de zone opace și zone vitrate. Acestea scindează în mod ostentativ corpul de birouri într-o zonă inferioară robustă, cu o pondere echivalentă cu hala-depozit alăturată, și o zonă transparentă, care evoluează aerian pe înlțimea celor trei etaje superioare. Dialogul și interferența materialelor de finisaj de pe fațade compensează benefic simplitatea volumetrică impusă de ariditatea programului.

Credite & info / Credits & info:
Amplasament:
Location
str. Malu Roșu, Balotești, Ilfov
Arhitectură:
Architecture
arh. Adrian Spirescu (șef proiect), arh. Mihaela Pelteacu, arh. Marina Raicopol, arh.Lucia Mâț, arh. Ruxandra Iordan, arh. Cojocaru Raluca arh. Cosmin Popa, teh. Cristian Prisecaru
Parteneri:
Parteners
Sistematizare verticală / Site survey: ing. Cornelius Stancu
Structură / Structure: ing. Ioan Paul
Proiectant general: asmp S.C.P.A.
Arie desfășurată (mp):
Built area (sqm)
21950
Arie teren (mp)
Land area (sqm)
34028,50
Promotori:
Investors
Municipiul București
An finalizare proiect 2012
An finalizare execuție 2014
Fotografii Andrei Mărgulescu